Multă vreme am auzit despre convingerile depotențiatoare – adică acele convingeri, îngropate adânc în subconștientul nostru, care ne încurcă. De exemplu, dacă vrei să câștigi mulți bani, dar convingerile depozitate în subconștientul tău sunt din zona: „Banii sunt ochiul dracului”, „Banii nu aduc fericirea”, „Cei care au bani sunt necinstiți” și altele asemenea, ai slabe șanse să ajungi ușor (sau vreodată :() la rezultatul dorit.

Una dintre convingerile de acest gen, pe care majoritatea oamenilor o au, într-o formă sau alta, este cea cu „Nu sunt suficient de bun„. Că, în cazul unora înseamnă „Nu sunt destul de frumos / frumoasă”, pentru alții e „Nu sunt suficient de inteligent/ă”, pentru alții „Nu sunt destul de bogat/ă” sau alte variuțiuni pe aceeași temă, ideea centrală a aceeași: ceva din mine NU E DESTUL.

Multă vreme am încercat să mă lupt cu această convingere, să-mi reprogramez subconștientul în direcția opusă. Cred că aproape toată lumea a auzit pe programarea neuro-lingvistică (NLP) sau alte metode bazate, în special, pe repetarea de afirmații de genul „Sunt frumos / frumoasă”, „Sunt inteligent/ă”, „Am succes în afaceri” etc. Cum funcționează? Repeți afirmația, de câteva ori pe zi, timp de minim 21 de zile (ca să se impregneze în subconștient) și, în timp, începi să vezi rezultate. Așa o fi…

Doar că, la mine, cel puțin, am observat un fenomen interesant: pe termen scurt, părea că funcționează. După câtva timp însă, convingerea inițială îți scotea din nou capul la lumină, sub diferite forme. Asta nu m-a pus pe gânduri, până acum câteva zile, când pot să spun că am avut o revelație deosebită.

Mă gândeam la Tantra și la ideea de acceptare a vieții, așa cum este ea. La faptul de a NU te LUPTA cu nimic, a nu rezista în fața lucrurilor / persoanelor / situațiilor pe care ți le trimite Viața, pentru că EA știe mult mai bine decât tine de ce anume ai nevoie ca să Crești, ca să evoluezi. Iar dacă Viața îți trimite ceva, cu siguranță e pentru binele tău cel mai înalt. Cum spune zicala: „Dacă viața îți dă lămâi, fă limonadă!” Și atunci mi-am amintit de această convingere pe care, ca majoritatea oamenilor, o port cu mine din copilărie. Nu știu ce anume din copilăria mea a dus la „ancorarea” ei în subconștientul meu, știu doar că e acolo și am simțit-o în multe momente din viața mea.

Doar că acum a fost prima dată când am reușit să o văd dintr-o altă persepectivă. Abia acum mi-am dat seama că ceea ce sunt acum se datorează, în mare parte, acestei convingeri. Că, în multe momente din viață, crezând că nu sunt suficient de bună, am făcut eforturi ca să cresc, să mă dezvolt, să acumulez cunoștințe, să lucrez cu mine, să merg la cursuri… și altele asemenea, practic toate aceste lucruri m-au făcut cine sunt acum, mi-au dat înțelegerea pe care o am acum, armonia din viața mea, expertiza pe care o am în anumite domenii și încrederea pe care o am în mine.

A fost prima dată când am reușit să văd DARUL ascuns în umbră și să-mi dau seama, practic, nu doar teoretic, că într-adevăr nu există lucruri rele, doar lucruri care ne ajută să ajungem la următorul nivel :). Această convingere se află în subconștienul colectiv pentru a ne ajuta, pentru a ne impulsiona să creștem, să ne dezvoltăm, până când nu vom mai avea nevoie de ea. Și cum ne dăm seama dacă mai avem nevoie? Simplu, dacă mai apare, înseamnă că mai e nevoie de ea :).

Așa că nu mai lupta cu ea, nu o mai huli, este unul dintre cei mai buni prieteni ai noștri și ar merita să începem să-i fim recunoscători. Să învățăm să-i spunem „Mulțumesc!” și să o folosim, de data asta în mod conștient, pentru creșterea și desăvârșirea noastră. Și să spunem, așa cum m-a învățat o prietenă dragă, „Thank you, Universe!” pentru toate darurile din viața noastră, de care suntem conștienți sau nu…

Dacă ți-a plăcut, dă mai departe! 🙂

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.