2. Condiționarea negativă

Reprezintă enunțuri de tip „Dacă… atunci….”, pe care părinții le fac de față cu copiii sau adresându-se lor. Teoretic, nu ar trebui să fi nimic în neregulă cu asta. Doar că, de multe ori, legătura dintre cele două este cel puțin discutabilă, dar copiii, în special în primii ani ai vieții, le iau ca adevăr absolut. Haideți să vă dau un exemplu: “Dacă bei apă rece, vei face roșu în gât”. Așa este? Unii ar spune că da. Eu vă garantez că nu e nicio legătură biologică între cele două, doar dacă nu o creem noi. Băiețelul meu cel mic, de când era mic, bea apă și lapte doar de la frigider, sugea cuburi de gheață și niciodată nu a avut gâtul inflamat. Care ar fi problema atunci?

Păi, poate mai țineți minte de la orele de biologie experiementele lui Pavlov cu câinele, ceea ce în psihologie se numește condiționare pavloviană: dacă doi stimuli care nu au nimic în comun (în cazul câinelui sunetul clopoțelului și mâncarea) se asociază suficient de mult timp, se va crea o legătură între stimulul neutru și efect (apare salivarea la auzul clopoțelului), prin crearea unei noi legături neuronale. Astfel, în exemplul cu apa rece, dacă copilului i se repetă suficient de des enunțul de mai sus, în timp, creierul lui va începe să facă legătura între cele două, adică, în subconștient, se întâmplă ceva de genul: “Apă rece… ce a zis mama că se întâmplă dacă beau apă rece? A, roșu în gât. Se face!”. Apoi, evident, când mama zice “Ți-am spus eu că asta o să se întâmple” acest lucru este întărit, conexiunea fizică (neuronală) dintre cele două devenind din ce în ce mai puternică… Iar în faza asta e foarte greu de spart acest tipar, fiind aproape imposibil să creezi alt tip de experiențe, prin crearea altor conexiuni neuronale.

Ideal ar fi să nu expunem deloc copiii la asemenea enunțuri. Nici măcar “Dacă bagi degetele în foc te vei arde”. Poate vi se pare exagerat, dar există șansa (mare, zic eu) ca noi să fi învățat prin modelare și condiționare acest lucru, să nu fie ceva adevărat în mod intrinsec. Eu am mers pe cărbuni încinși de mai multe ori fără să mă ard, deci… NU ȘTIM cu certitudine ce este real, sau doar ni se pare real, datorită condiționărilor pe care le-am achiziționat din societate.

Atunci cum putem apăra copiii de eventualele pericole? Păi, în primul rând, e necesar să trecem în revistă toate enunțurile de genul pe care le folosim și să le supunem testului rațiunii: să încercăm să vedem dacă chiar sunt adevărate sau există cazuri care infirmă acelele lucruri. Dacă există fie și un singur caz în care enunțul nu e valabil, atunci înseamnă că nu e 100% real. Și, acolo unde vedem pericole reale, putem explica copilului cam așa: “Iubitule, pe stradă circulă mașini. Vezi și tu, sunt mari și se mișcă repede. Tu ești micuț și, dacă ajungi printre ele, s-ar putea să nu te vadă și să te lovească. Gândește-te, oare te-ar durea dacă o mașină mare s-ar lovi de tine?”. Ideea este să găsiți acele variante care creează cât mai puține condiționări, spre deloc…

Încep aici o listă de enunțuri care am constatat că nu sunt adevărate dar, din păcate, le-am auzit de nenumărate ori. M-aș bucura să completați voi lista și să-mi trimiteți și mie enunțurile pe care le-ați descoperit voi!

“Nu alerga, că o să te îmbolnăvești!” (Săracii atleți, oare toți sunt bolnavi?!)

“Dacă duci mâna murdară la gură te îmbolnăvești” (Poate nu sunteți de acord cu asta, dar gândiți-vă puțin ce nivel de imunitate au copiii de țigani…)

“Dacă nu mănânci, nu crești mare și poți să mori” (Din cunoștințele mele, corpul la nivel de celulă se hrănește cu ENERGIE, iar energia se poate lua și din alte surse, nu doar din mâncare. În mometul ăsta, pe Pământ sunt peste 10.000 de oameni care trăiesc fără mâncare, doar cu PRANA și mulți dintre ei sunt perfect sănătoși).

“Dacă te încrunți faci riduri” (Asta mi-o spunea mama aproape zilnic, așa că la 16 ani deja aveam riduri pe frunte deși, am aflat între timp, că pielea la vârsta aia e extrem de elastică…)

“Dacă stai în curent, răcești” (Ciudat, dar suntem singura țară din lume unde există noțiunea de “curent”)

 

Aștept cu interes comentariile voastre! 🙂

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.